21.06.2018 Slovenija 28 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Kako pogosto naj okopam svojega dojenčka?

Čeprav nekateri starši svoje dojenčke okopajo vsak dan, pa dnevno kopanje ni nujno potrebno do faze plazenja, ko se dojenček kobaca naokrog in se rad umaže. Številni starši in dojenčki imajo radi kopanje, a nobenih dokazov ni, da dojenčki potrebujejo dnevno kopel.

Kopanje dojenčka

(Foto: iStockphoto)

Odločiti se morate vi in vaš dojenček. Pretirana uporaba močnih mil in celo vode iz pipe lahko poškoduje razvijajočo se novorojenčkovo kožo. Poiščite nežna, pH-nevtralna ali blaga mila, ki so izdelana posebej za dojenčke, in jih prvih nekaj tednov uporabljajte zmerno.

Pogosto in temeljito umivanje njegovega obraza, čiščenje njegovih genitalij po vsaki zamenjavi pleničk ter odstranjevanje vidne umazanije je dovolj, da otrok ostane čist med kopelmi. Ko ga kopate, boste morda občutili malce strahu, saj je dojenček milnat in spolzek, zato ohranite trden prijem. Večina dojenčkov ima zelo rada toplo vodo.

Kje naj okopam svojega dojenčka?

Namesto uporabe standardne kopalne kadi, pri kateri morate klečati ali se nerodno nagibati nad dojenčkom, s čimer imate manj nadzora nad njegovimi gibi, je bolje uporabiti umivalnik ali majhno plastično otroško kopalno kad.

Nasvete in potrebščine za lajšanje kopanja si lahko preberete spodaj. Z malce sreče bo kopanje postalo eden od najbolj prijetnih delov vašega skupnega dne.

1. Pripravite si vse potrebne kopalne potrebščine.

2. Zagotovite, da je soba topla in da je voda za kopanje prijetno topla, ne pa vroča (temperatura okoli 35 ºC dojenčkom dokazano pomaga ohranjati telesno toploto).

3. Za novorojenčke in dojenčke do šest mesecev starosti v kad natočite okoli pet do sedem centimetrov vode oziroma dovolj, da se bo vaš dojenček v kadi lahko namestil in da bo voda v celoti prekrivala njegova ramena. Za starejše otroke nikoli ne napolnite kadi višje od višine pasu (ko je dojenček v sedečem položaju).

4. Dojenčka prinesite v prostor za kopanje in ga slecite do golega.

5. Postopoma ga spustite v kad in pri tem uporabljajte eno roko za podpiranje vratu in glave.

6. Milo uporabljajte zmerno in ga očistite z roko, s krpico za umivanje ali gobico od glave do nog in od sprednje proti zadnji strani. Lasišče umijte z mokro namiljeno krpico. Uporabite navlaženo bombažno vato za čiščenje oči in obraza. Pri genitalijah vašega dojenčka zadostuje rutinsko čiščenje. Če se je v kotičkih nosnic ali ust nabrala posušena sluz, jo navlažite in tako omehčajte, preden jo obrišete.

7. Milo temeljito odstranite s čisto krpico za umivanje.

8. Dojenčka zavijte v brisačo in ga nežno obrišite. Če je njegova koža suha ali če ima izpuščaje zaradi pleničk, lahko po kopeli uporabite blag vlažilni losjon.

Kopanje dojenčka

(Foto: iStockphoto)

Oceni članek

         
Ocena: 3,6 / 12

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev