25.09.2018 Slovenija 11 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Polepšajmo prihodnost otrok

V hišo zavetja Palčica sprejmejo otroke, stare do šest let, pri katerih Center za socialno delo spozna, da ga morajo zaščititi in umakniti na varno. Tu je otrok v toplem zavetju tri tedne, potem pa ga sprejme rejniška družina ali pa se vrne domov, če se razmere izboljšajo.

Otrok

(Foto: iStock)

Koga namestijo v hišo zavetja Palčica?

V hiši zavetja Palčica v Grosuplju sprejmejo otroke z vse Slovenije, stare do šest let. Če Center za socialno delo ugotovi, da se nad otrokom vrši nasilje, se ga zanemarja in nujno potrebuje zaščito, lahko kadarkoli namesti otroka v hišo zavetja Palčica. Tam zanj poskrbijo usposobljeni delavci, ki ga potem opazujejo, spremljajo, mu stojijo ob strani. Strokovni tim poskuša otroku poiskati trajnejšo rešitev, kot je hiša zavetja Palčica.

Kakšna je Hiša zavetja Palčica?

Hiša zavetja Palčica je kot pravi dom, le da so v njej otroci nastanjeni do tri tedne. Na voljo so dnevna soba, soba za dečke, deklice, mladostniška, igralnica, kuhinja, vrt z igrali, igralnica.

Novinarka Bibaleze.si je v hiši preživela nekaj dni kot prostovoljka. Preberite si njen ganljiv zapis.

Obiski so sicer dovoljeni, če to koristi otroku, v nasprotnem primeru so lahko tudi prepovedani.

Mali koraki za velik cilj

Letos mineva pravljičnih sedem let, odkar je Kanal A s pobudnikom Janom Goljo aktiviral športne navdušence PRO PLUS in z njimi pretekel Slovenijo v akciji Mali koraki za VELIK CILJ. Akcija je iz leta v leto rasla, osrečevala srca najšibkejših in prerasla v najpomembnejši družbeno koristni projekt medijske hiše PRO PLUS. S tem pa je zrasla tudi ekipa ustvarjalcev projekta in tako so gonilna sila Malih korakov voditeljica oddaje Svet na Kanalu A Nuša Lesar, novinarki Urša Trebušak in Živa Ivačič ter kolegica iz oddaje 24UR, novinarka Ana Marija Krese.

Letos bomo denar zbirali za hišo zavetja Palčica, ki skrbi za varno zavetje naših najmlajših. V njej bivajo otroci do šestega leta, ki so v domačem okolju ogroženi ali žrtve zlorab. Vodja kriznega centra Palčica Manuela Ham je akcijo pospremila z besedami: »Ker so otroci naša prihodnost, se mi zdi prav, da poskrbimo za njihovo varno prihodnost že danes.« V informativnih oddajah Svet na Kanalu A in 24UR se bomo dotaknili problematike ogroženih otrok ter predstavili, kako krhki so v najtežjih trenutkih in zanje zbirali denar za svetlejšo prihodnost.

Svoje doživljanje hiše zavetja Palčica pa je delila tudi voditeljica oddaje Svet Nuša Lesar: »Ob mojem prvem obisku Palčiče sta bila tam dva otroka. Dober mesec star novorojenček, ki mu je bila droga položena v zibelko. Rodil se je težki odvisnici od drog in njegovo življenje je pravo mučenje, ki ga je komaj preživlja. Krčevit jok, ki je posledica abstinenčne krize, ti reže v srce. Njegovo drobno telesce se je tako treslo, da ga takoj ločiš od zdravih novorojenčkov, ki imajo običajne krče. Drugi fantek, star štiri leta, je ravno spoznal svoje rejnike. Vesel je, smeji se, in ko mu povem, da ga odslej čaka lepše življenje, me samo upajoče gleda. Oba upava, da imam prav. Ti otroci niso krivi, da so se rodili ljudem, ki zanje ne znajo ali ne želijo poskrbeti. Ti otroci si tako kot vsi ostali zaslužijo priložnost za normalno otroštvo. Ti otroci morajo imeti normalno otroštvo, če želimo, da ne bodo ponavljali napak svojih staršev, ampak odrasli v zdrave, odgovorne in ljubeče odrasle.«

TRASA TEKA:

Sreda, 11. oktober

Slap Savica – Bled – Podnart – Naklo – Kranj;  63 km

Četrtek, 12. oktober

Slap Rinka –  Luče – Mozirje –  Žalec – Celje; 75 km

Petek, 13. oktober

Grosuplje – Krka – Žužemberk – Dolenjske Toplice – Novo mesto – Otočec; 63 km

Novice o dobrodelnem projektu Mali koraki ZA VELIK CILJ boste lahko prebirali na čisto sveži spletni strani informativne oddaje Svet na Kanalu A svet.kanala.si. Urednik oddaje in portala Gregor Trebušak jo je v svet poslal z besedami: »To ni le nova spletna stran z dnevnimi novicami, to je spletna stran, ki bo polna zgodb. Takšnih, ki so del našega in vašega sveta. Skrbeli bomo, da boste vedno našli kaj zase.«

Donacije zbiramo od 1. oktobra do 31. oktobra:

Pošlji SMS z vsebino: SVET (prispevate 1 EUR) ali SVET5 (prispevate 5 EUR) na 1919

Pokliči: 090 93 30 33 (prispevate 2,99 EUR)

In na TRR:

SI56 0292 2005 2254 477

(odprt pri NLB d.d., za namen pripišite SVET DOBRODELNI TEK; sklic: 00 1319)

 

Oceni članek

         
Ocena: 5,0 / 1

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev