21.06.2018 Slovenija 28 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Strokovnjaki razkrili idealno razliko med sorojencema

Se odločate za drugega otroka? Strokovnjaki so analizirali, kako manjša, srednja ali večja starostna razlika med otrokoma vpliva na mamo, druge otroke in vso družino na splošno.

Tuji center za kontrolo in preprečitev bolezni navaja, da ima kar tretjina mam premajhno starostno razliko med sorojenci. Strokovnjaki priporočajo mamam, da počakajo najmanj 15 mesecev, preden znova zanosijo, kar pomeni, da je idealna razlika med sorojenci okrog dve leti in pol.

Bratca

(Foto: Profimedia)

Manjša razlika od dveh let

Če imate majhnega otroka in ste noseči, se poveča tveganje za komplikacije pri porodu, navajajo tudi povečano tveganje za prezgodnji porod. Prav tako mora novopečena mama ves čas budno paziti na majhnega otroka, zato je lahko raven kalcija in železa nižja, kot je bila med prvo nosečnostjo.

Edina prednost je ta, da se bosta otroka igrala skupaj, toda mlajši otroci vseeno lahko pokažejo ljubosumje in jezo zaradi novega družinskega člana.

Mogoče boste potrebovali tudi novo otroško opremo, ker je ne boste mogli uporabljati od prvega otroka, saj bo večino nje še potreboval.

Seveda pa je potem lažje načrtovati počitnice, dopust, praznike, izlete, ker bosta lahko oba otroka uživala v istih stvareh.

Srednja razlika od dveh do štirih let

Vaše telo bo imelo čas, da se vrne v normalno stanje po nosečnosti, porodu, vi pa boste še vedno polni vseh informacij glede dojenčka.

Lahko boste izkoristili opremo za dojenčka, ki je vaš prvi otrok ne bo potreboval.

To je tudi najpogostejša razlika med otrokoma.

Večja razlika od štirih let

Mogoče boste morali osvežiti svoje znanje o dojenčkih, lahko pa se boste osredotočili na novorojenčka, ker bo vaš prvorojeni otrok že v vrtcu ali šoli.

Zelo velike starostne razlike (več kot pet let) so povezane z zapleti med nosečnostjo in porodom.

Prav tako to lahko pomeni, da si bosta otroka zelo blizu šele, ko bosta starejša. Vaš mlajši otrok bo mogoče občudoval starejšega brata ali sestro, starejši pa bo užival v vlogi zaščitnika. Starejši otrok ima lahko več potrpljenja in razumevanja, ljubosumje ne bo težava.

Sonce

(Foto: Profimedia)

 

Oceni članek

         
Ocena: 2,8 / 5

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
zadovoljna 17.06.2017 23:32:27
Joooj, to pa res nima pomena! Kadar se zgodi čudež novega življenja, ta razlika je najprimernejša, pa naj bo leto gor ali pa dol. Samo da pride srečno do konca!
Več komentarjev