25.09.2018 Slovenija 11 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Brezglutenski meniji na študentske bone?

V primerjalnem ocenjevanju ponudbe in označevanja brezglutenskih menijev na študentske bone je Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave le enega od devetih ocenjenih lokalov ocenil z zelo dobro, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Študentom s celiakijo svetujejo, naj v lokalih zaradi navzkrižne kontaminacije raje ne jedo hrane.

V treh slovenskih mestih z veliko študenti, so ocenjevalci obiskali devet restavracij, ki ponujajo študentska kosila na bone. Preverili so, kako so označeni gluten in drugi alergeni, ali je osebje poučeno o glutenu in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z alergenom. Že majhna napaka namreč lahko povzroči, da bolnik zaužije toliko glutena, da ta povzroči hudo reakcijo in okvaro tankega črevesja.

Brezglutenska dieta - 3

(Foto: iStockphoto)

"V vseh devetih gostinskih obratih so nam ponudili brezglutenski obrok, četudi na jedilniku ni bil posebej naveden," so zapisali. Poudarili pa so, da vsi obiskani lokali brezglutenske jedi pripravljajo v isti kuhinji kot druge jedi, zato ne morejo zagotoviti, da pri njihovi pripravi ni prišlo do navzkrižne kontaminacije. Večinoma so jih na to tudi opozorili, a je bil le en gostinski obrat ocenjen zelo dobro, vsi ostali pa slabše. Dva sta zaradi pomanjkljivih informacij na prodajnem mestu dobila skupno oceno pomanjkljivo.

Čeprav so v vseh pregledanih gostinskih obratih za študentske bone ponudili brezglutenske jedi in so z izjemo dveh obratov alergeni označeni vsaj na glavnem meniju, pa v ZPS študentom s celiakijo kljub temu svetujejo, naj v gostinskih obratih raje ne uživajo hrane. Brezglutenske jedi namreč povsod pripravljajo v isti kuhinji, kar poveča možnost navzkrižne kontaminacije jedi in s tem tveganje za študenta s celiakijo.

Skladno z zakonodajo imajo potrošniki, ki so alergični ali preobčutljivi na neko snov, pravico do podrobnih informacij o prisotnosti teh snovi v živilih, saj je lahko v nasprotnem primeru ogroženo njihovo zdravje. V obratih javne prehrane morajo biti alergeni označeni na dobro vidnem mestu, zlahka vidni in jasno čitljivi, so še navedli v ZPS.

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo, in je posledica preobčutljivosti na gluten. Z njo se sooča približno odstotek prebivalstva. Zdravila za to bolezen ni, zato se morajo bolniki držati stroge diete brez glutena.

Primerjalno ocenjevanje je sofinanciralo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Oceni članek

         
Ocena: 5,0 / 1

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev