21.04.2018 Slovenija 19 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Nespametni nasveti nosečnicam v preteklosti

Navajamo nekaj čudnih in malo smešnih nasvetov, ki so jih dobile nosečnice v preteklosti.

Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

 

Kadite.

Zdaj na škatlah za cigarete piše, da nikotin škodi zdravju, mami in otroku, toda v preteklem stoletju so zdravniki mamam svetovali kajenje, da s tem ostane dojenčkova teža optimalna in da tako mama redno odvaja blato.

Ne vozite se z avtomobilom.

Nekoč so verjeli, da se nosečnice nikakor ne smejo voziti z avtomobilom, ker imata lahko neravna cesta in tresenje neugoden učinek na otroka. Če je morala mama potovati v 'občutljivem' stanju, so ji svetovali vožnjo z vlakom.

Glejte lepe stvari.

Stare legende trdijo, da se morate med nosečnostjo osredotočiti na lepe stvari in vaš dojenček bo prelep.

Nosite tesno spodnje perilo.

Včasih so ženske nosile korzete, da so poudarile pas in oprsje, to so počele tudi med nosečnostjo in dojenjem. Korzeti za nosečnice so bili sicer malce udobnejši, ampak vseeno …

Pijte rdeče vino.

Zdravniki so v preteklosti svetovali nosečnicam, da pijejo rdeče vino, ker dobro vpliva na plod.

Vdihavajte kloroform.

Namesto epiduralne analgezije so uporabljali kloroform ali eter kot sredstvo za umiritev in lažji porod.

Izogibajte se soncu.

Preveč sonca škodi koži, dolgotrajno izpostavljanje ultravijoličnim žarkom lahko škodi plodu. Nekoč so celo verjeli, da malo sonca lahko 'skuha' plod.

Izogibajte se spolnim odnosom.

Včasih so bili zdravniki strogo proti spolnim aktivnostim med nosečnostjo, ker so trdili, da bo imel otrok poželjive težnje.

Oceni članek

         
Ocena: 2,2 / 6

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
hladnajesen 11.06.2017 11:17:39
Saj ti nasveti niti niso tako slabi. Jaz se spomnim, da je tudi meni moja mama govorila, da morajo nosečnice gledati samo lepe otroke. Nosečnice naj bi se tudi izogibale pogrebom in gledanju "mrličev", da ne bo otrok bled. Nosečnicam se tudi ne sme skrivati hrane (ki si jo želijo), ker se bo drugače poznalo otroku (materina znamenja).
NašDONALD 11.06.2017 09:22:56
A to je bilo nespametno, da so nosečnicam odsvetovali sončenje? To, da so pa otroke puščali po cel dan na soncu in brez zaščite, je bilo pa pametno?
Več komentarjev