21.01.2019 Slovenija -1 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Zato je porodnišnica Jesenice priljubljena!

Posebnost jeseniške porodnišnice je v porodnico, novorojenca in družino usmerjena skrb, individualna obravnava in opustitev večine rutinskih postopkov pri zdravih porodnicah.

V jeseniški porodnišnici imajo od 800 do 900 porodov na leto. V porodni sobi je zaposlenih deset babic, ena delno v babiški ambulanti. Na ginekološko-porodniškem oddelku so tri babice, deset srednjih medicinskih sester oziroma zdravstvenih tehnikov (pet za ginekološke pacientke ter pet sester za otročnice in novorojenčke). Redno so zaposleni štirje specialisti ginekologije in porodništva, dva, trije specializanti ter več zunanjih sodelavcev, ki pokrivajo tudi dežurno službo.

Toliko so stare Slovenke, ko rodijo
Ključne informacije o materinskem dopustu

Posebnost porodnišnice je v porodnico, novorojenca in družino usmerjena skrb, individualna obravnava in opustitev večine rutinskih postopkov pri zdravih porodnicah. Leta 2014 je pričela delovati babiška ambulanta, v kateri pri zdravih nosečnicah babica opravi pet do šest pregledov. Zdrave otročnice pa tudi po porodu na "babiškem oddelku" spremljajo babice.

Prisotnost in plačilo: porodnici svetujejo, da ima ob sebi ljudi, ki jim zaupa, ji dajejo oporo in ji pomagajo. Spremljevalec je lahko partner, doula, mama, prijateljica, sestra … Prisotnih je bilo že več spremljevalcev, vendar so opazili, da nastane zmeda, zato odsvetujejo več kot dva spremljevalca. Prisotnost pri porodu je brezplačna.

Vloga partnerja pri porodu
Kako se pripraviti na porod?

Upoštevanje porodnega načrta: vsak porodni načrt preberejo in upoštevajo v največji možni meri, če je v skladu z zdravstvenim stanjem porodnice in novorojenca. O porodnem načrtu se pogovarjajo tudi med porodom in obrazložijo, zakaj je morda treba narediti kaj drugače od porodnega načrta.

Pet skrivnosti iz porodne sobe

Možne vrste porodov: v katerem koli položaju. Na voljo je tudi pručka, najmanj se poslužujejo položaja na hrbtu. Porod v vodi ni možen.

Carski rez: le v primeru porodniških indikacij, torej ko vaginalni prod ni možen in/ali bi ogrožal porodnico in/ali otroka. Carskega reza na željo ne izvajajo.

Posebne porodne sobe: ena porodna soba je primerna za zdrave nosečnice in fiziološki porod. Je najbolj prostorna, v njej so stenska letev, pručka in blazine, kopalnica in postelja ni v središču. V kateri koli sobi lahko ženska rodi v položaju, ki si ga sama izbere.

Protibolečinska sredstva: nefarmakološka protibolečinska sredstva so: gibanje, obporodna podpora, tuširanje s toplo vodo, masaža, porodnica lahko s seboj prinese tudi teens napravo. Farmakološka sredstva so analgetiki v obliki tablet ali v žilo, predvsem opijatni analgetiki. Na voljo je tudi epiduralna analgezija. Vse je brezplačno.

Epiduralna: brezplačna, vendar mora nosečnica prej opraviti skupinski razgovor z anestesteziologom in porodničarjem, ki poteka vsak prvi torek v mesecu ob 13. uri v porodnišnici. Na razgovoru pojasnijo in predstavijo tehniko ter prednosti in možne zaplete posega.

Po porodu je porodnica še v porodni sobi: po vaginalnem porodu ali carskem rezu ostanejo otročnice v porodni sobi najmanj dve, tri ure. Če je treba, tudi več.

Dojenje: so novorojencem prijazna porodnišnica s certifikatom Unicefa in dojenje se spodbuja po desetih korakih do uspešnega dojenja. Prvi podoj se začne že v porodni sobi z neprekinjenim stikom "koža na kožo" med materjo in novorojencem, ki traja vsaj dve uri. Na poporodnem oddelku pa k uspešnemu dojenju pripomore 24-urno sobivanje matere in novorojenca. Materam, ki se ne odločijo za dojenje kljub seznanitvi o pomembnosti dojenja, pomagajo in jih učijo hranjenja po steklenički. Ostale težave rešujejo individualno s pomočjo medicinskih sester in pediatra.

Pomoč ob morebitni poporodni depresiji: poporodna depresija se običajno ne pojavi v prvih dneh po porodu oziroma zelo redko, so pojasnili. Če pa nanjo posumijo, imajo na voljo psihiatra, obvestijo tudi patronažno službo. Vsaka otročnica ob odpustu dobi navodila, kako prepoznati in kako ravnati ob znakih poporodne depresije.

Oskrba nedonošenčkov: prezgodnji porod je možen po 34. tednu nosečnosti, ko lahko otroke oskrbijo pri njih. Nedonošenček, ki mora biti v inkubatorju, je nameščen v prostoru za nego novorojencev. Mama je lahko ob njem kadar koli, ni pa inkubator nameščen ob mami. Poskrbljeno je za stimulacijo in vzdrževanje dojenja s črpanjem mleka in za čimprejšnje dojenje.

Sobivanje ob morebitnih zdravstvenih zapletih: zdrav novorojenec je stalno z mamico v sobi (24-urni "rooming in"). Bolan novorojenec je v inkubatorju, če je potreben stalen nadzor z monitorjem. Fototerapija v primeru zlatenice pa je mogoča tudi v sobi ob materi.

10 nenavadnih pojavov pri novorojenčkih

Mamica po porodu dobi: v porodnišnici so na uporabo copate, brisače in bolnišnične halje. Mamica prejme tudi paket z vložki, mrežastimi hlačkami, plenicami in krpicami za novorojenčka.

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

Največje število porodnic v sobi: imajo štiri sobe za največ dve otročnici in dve sobi za tri otročnice.

Porodnišnica Jesenice

Porodna soba (Foto: Porodnišnica Jesenice)

Možnost, da oče prespi v porodnišnici: da. Možen je najem nadstandardnega apartmaja za sobivanje skupaj s partnerjem, v njem je lahko tudi porodnica sama. V njem so zakonska postelja, mini kuhinja, previjalni pult in lastna kopalnica. Cena za nočitev, vključno s polnim penzionom za partnerja, je 110 evrov. Če je apartma zaseden, je možno sobivanje v sobi na oddelku za 70 evrov na noč, če to dopušča zasedenost.

Tako bo starševstvo lažja naloga

Obiski: za partnerja od 11. do 18. ure, za ostale od 15. do 18. ure. Priporočeno je, da prideta največ dve osebi naenkrat, razen ko velja prepoved obiskov v času infekcijskih obolenj.

VSE INFORMACIJE SI LAHKO NATISNETE TUKAJ

Porodnišnica Jesenice

(Foto: Bibaleze.si)

FOTOGALERIJA: Porodnišnica Jesenice

Oceni članek

         
Ocena: 5,0 / 2

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev