21.01.2019 Slovenija -1 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Tukaj so omejeni obiski

Preverite, v katerih slovenskih porodnišnicah in kje na otroških oddelkih veljajo omejitve obiskov zaradi pojava gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj!

Zaradi gripe in drugih virusnih okužb dihal v večini slovenskih porodnišnic in na pediatričnih oddelkih veljajo omejitve obiskov na enega ali največ dve zdravi osebi. Številne porodnišnice priporočajo obiske le možu oziroma partnerju in sorojencem (brez znakov virusnih obolenj in gripe), izključno v času obiskov.

Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Otrok v bolnišnici

V večini porodnišnic in na otroških oddelkih so omejeni obiski. (Foto: iStock)

Tako je v slovenskih porodnišnicah in na otroških oddelkih:

V celotni Splošni bolnišnici Celje so omejeni obiski na eno zdravo osebo. Prosijo, da na obisk v bolnišnico prihajate samo, če ste zdravi. Ob prihodu in ob odhodu si razkužite roke ter upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev. Ukrep velja za vse bolnišnične oddelke, razen za Ginekološko-porodniški oddelek. Na njem obiski do preklica niso dovoljeni, dovoljen je le obisk očeta pri novorojenčku in mamici.

V Izoli prosijo, da upoštevate omejitev obiskov, in sicer na le eno zdravo odraslo osebo.

Na Jesenicah je na pediatričnem oddelku dovoljena prisotnost enega zdravega starša ali skrbnika, na ginekološko-porodniškem oddelku pa je dovoljen obisk zdravega partnerja.

V Kranju so obiski zaradi akutnih prehladnih obolenj omejeni na eno zdravo odraslo osebo na dan brez otrok.

Obiski so omejeni na nekaterih oddelkih in klinikah ljubljanskega kliničnega centra, tudi v porodnišnici in na oddelkih z otroki. Obiskovalce prosijo, da svojce obiskujejo samo, če so popolnoma zdravi. Dovoljen je obisk ene odrasle osebe pri pacientu, ob upoštevanju higienskih ukrepov.

V Mariboru so na kliniki za pediatrijo omejeni obiski na eno zdravo odraslo osebo. Prav tako obiske v porodnišnici priporočajo izključno v času obiskov le možu oziroma partnerju in sorojencem brez znakov virusnih obolenj in gripe.

V Murski Soboti velja omejitev obiskov na dve zdravi osebi na dan za kratek čas.

V Novem mestu je na otroškem oddelku dovoljen obisk le enemu od zdravih staršev. V porodnišnici je dovoljen obisk porodnice in novorojenca le očetu novorojenca. Otroci naj na obiske v bolnišnico ne prihajajo, še pozivajo.

V Novi Gorici velja omejitev obiskov na enega zdravega obiskovalca.

V Slovenj Gradcu so omejeni obiski na eno zdravo odraslo osebo.

V Brežicah, v Postojni, na Ptuju in v Trbovljah (še) ni omejitev.

Preberite še: Nijz opozarja: To je lahko zelo nevarno za dojenčka

Gripa vrh doseže januarja in februarja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) opozarjajo, da lahko v prihodnjih tednih pričakujemo povečevanje števila obolelih. Običajno je vrh sezone konec januarja oziroma februarja, ko beležimo največje število obolelih za gripo. Priporočajo cepljenje. Preverite, kako lahko zaščitite otroke pred gripo!

Preberite še: Simptomi, zdravljenje, razlike: gripa, prehlad, sezonska alergija

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med ljudmi. Zanjo vsako sezono zboli do deset odstotkov prebivalcev. Na Nijz na osnovi podatkov iz vzorca populacije sklepajo, da število obolelih od decembra lani narašča, čeprav je bilo v zadnjem tednu leta 2018 nekoliko nižje, kar je posledica božično-novoletnih praznikov. "Bolni so bili doma, na dopustu in niso potrebovali bolniškega staleža. Z absolutnim podatkom glede števila obolelih na Nijz ne razpolagamo, saj večina obolelih za gripo oziroma gripi podobno boleznijo ne išče zdravniške pomoči," je pojasnila Eva Leban z Nijz.

Oceni članek

         
Ocena: 0,0 / 0

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev