19.02.2019 Slovenija 3 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

V novorojenčka se takoj zaljubiš. - Ni nujno!

"Nosečnost je čudovita", "v novorojenčka se takoj zaljubiš", "po prihodu novorojenčka domov je vse rožnato". Ni vedno res, ni vedno res in ni vedno res.

Smučarski skakalec Jernej Damjan pravi, da je zanj očetovstvo čudovita izkušnja. Hčerkica Nika, ki je plod ljubezni s pevko Tayo, je danes stara štiri leta in pol. Za Bibaleze.si je povedal, da je prava očkova princeska. Skupaj smučata in se ukvarjata tudi z drugimi športi.

Tako uživata na snegu:

Priznava, da ga je bilo na začetku malo strah, kako bo. A Nika je bila "pridna - prve pol leta je samo spala, kakala, jedla. Pridno je spala. Izjema je bilo samo eno obdobje okoli prvega leta starosti, ko se je približno tri mesece zbujala med 4.30 in 5. uro. Vsak dan! Takrat je bilo poleg vseh mojih treningov kar težko."

Spominja se, da sta imela napovedan carski rez. 45 minut, ki jih je takoj po porodu preživel sam s hčerko, mu je ostalo v čudovitem spominu. "Užival sem, božal sem jo, poljubljal sem jo. Bilo je nekaj najlepšega. To so trenutki, ki jih nočem nikoli pozabiti v življenju."

Povezoval je dogodek ob predstavitvi Vodnika za bodoče starše "Mami! Oči", na katerem so z zanimivimi sogovorniki razbijali mite ter iskreno spregovorili o starševstvu in izzivih, ki prihajajo z novim družinskim članom. Končno.

Miti, ki so jih razbili:

Nosečnost je čudovita. - Ne za vsako. Za bodočo mamico Ado Cajnko je nosečnost sicer čudovita, a hkrati tudi ne tako zelo lepa izkušnja. Preveva jo cela paleta čustev, poleg sreče občuti tudi strah in živčnost. Za njenega partnerja Boštjana Sukiča, ki je sicer že očka osemletnemu sinu in desetletni hčerki, je drugačna izkušnja kot se je spomni izpred 10 let. Razložil je, da se je v desetletju veliko spremenilo, in poudaril, da si danes predvsem prizadeva, da bi bilo mamici in dojenčku čim bolj prijetno. Pogovarjata pa se tudi, kaj bo po porodu in kaj vse lahko pričakujeta.

Dojenček bo spal, če ga boste navadili. - Ne. Lara Koren Nastran in Jaka Nastran imata dva malčka: hčerkico in komaj mesec in pol starega sinčka. Dva iz istega gnezda sta si zelo različna. Medtem ko je bila hčerka "pridna" dojenčica in je spala, je sin bolj "zahteven" in zelo malo spi, kar je naporno. A po Boštjanovih besedah se je treba zavedati, da se otroci med seboj razlikujejo. "Nikoli ne veš, kaj boš dobil, kot pri bonbonjeri," je dejal.

Očka na začetku ne more veliko pomagati. - Ni res. Mlada mamica Mina Lavtižar in partnerica smučarskega skakalca Petra Prevca, je spregovorila o očkovi vlogi. Sicer se je pred porodom psihično pripravila, da ga velikokrat ne bo, a nato se je Peter poškodoval in je bil na njeno srečo več doma. Poudarila je, da lahko partner veliko pomaga, čeprav v prvih dneh in tednih dojenček potrebuje predvsem mamo. "Mamici zelo pridete prav," je dejala. Peter Prevc je v video nagovoru pojasnil, da ga pred porodom ni nič kaj posebej skrbelo, a hkrati priznal, da ni niti dobro vedel, kaj pričakovati, saj imata prvega otroka. Ni pa vedel, da otrok vzame toliko časa. Bodočim staršem sporoča, naj se prepustijo in predvsem uživajo.

Preberite še: Peter Prevc postal očka!

Porod je čudovita izkušnja. - Ne za vsako. Po besedah Lare Koren Nastran poroda zanjo nista bila fantastični izkušnji. Prvič je bila 16 ur v porodni sobi. "Otroci si izberejo svojo pot in vsaka porodna izkušnja je nekaj posebnega. A vse odtehta trenutek, ko v roke dobiš 'to vreščečo štručko'," je pojasnila.

Preberite še: Tako si Slovenke lajšajo porodne bolečine

Vnaprej lahko vemo, kako bo potekal porod. - Ne. Diplomirana medicinska Brigita Grum je razložila, da se porod običajno začne po naravni poti, ko nosečnost dozori. "Nosečnost je posebno obdobje, izziv rojevanja pa je še korak dlje." Ene občutijo trd trebuh, pritisk v križu. Ko nosečnica kaj začuti, se razumljivo vpraša, ali je to to. Pred bližajočim se porodom popadki postajajo vse močnejši in pogostejši ter redni. Spet drugače je, če odteče voda, ko je treba takoj v porodnišnico, včasih je treba opraviti nujni carski rez. Predvsem se ne smete prestrašiti, je poudarila.

Novorojenček

Ni nujno, da se ljubezen zgodi takoj po porodu. Zgodi pa se, a ni nujno, da prvo minuto. (Foto: iStock)

V novorojenčka se takoj zaljubiš. - Ni nujno. Mina Lavtižar je imela dolg porod, bila je zelo utrujena. Ko se je Ludvik rodil, ni mogla govoriti "o ljubezni na prvi pogled. Ampak občutek, ko v roke dobiš 'kepo', ki si jo nosil devet mesecev, je nepozaben. Potem ga gledaš in ti ni nič jasno." Ni se takoj zjokala, solze sreče so pritekle po dveh dneh po prejemu telegrama od prijateljev. "Bolje je, če ničesar ne pričakuješ, da se enostavno prepustiš. Zagotovo pa boš imel otročka zelo rad. Ljubezen se sigurno zgodi. Če ne prvo minuto, pa pozneje."

"Mene ne morejo prizadeti poporodna depresija ali motnje." - Ni res. Po besedah dr. Nataše Tul Mandić ima poporodno depresijo ali motnje pet, 10 odstotkov porodnic, medtem ko skorajda vse prizadene otožnost zaradi fizioloških sprememb, upada nosečniških hormonov, pozneje obremenitve ob skrbi za otročka. Opozorila je, da si želimo biti danes ženske popolne na vseh področjih, pretiravanje lahko navdaja v tesnobo. "Če vemo, da se lahko zgodi depresija, smo nanjo pripravljeni in se znamo odzvati." Pomaga lahko partner, mama ali drug bližnji sorodnik, zdravstveni delavci. "Ne smemo pričakovati samo brezpogojne sreče, ker smo potem razočarani. Tega ni!" je poudarila.

Preberite še: Ko rojstvo otroka spremlja neizmerna žalost

Dojenje je neboleče in enostavno. - Praviloma ne. Lara ima dve različni izkušnji. Prvič se je pri hčerki sicer trudila, a ji po carskem rezu ni uspelo. Zrasla je na prilagojenem mleku. Fantek je "noro zaljubljen v dojke, sesal bi 24 ur dnevno, tudi malo namesto dude". Dojenje zanjo "ni pravljična izkušnja. Vem, da je dobro zanj, ampak ..." Brigita Grum je opozorila na pritisk okolice, da je treba dojiti, na vprašanja, ki se porajajo v mamicam v smislu "ali imam dovolj mleka" ... "Na dojenje se lahko pripraviš v glavi, ampak se začne šele po rojstvu. Potreben je trud, pomembno pa je, kako se oba po porodu počutita, kako je s prvim pristavljanjem. Enim hitro steče, drugim mora pomagati osebje. Pri nekaterih pa pač ne gre, takrat ni nič narobe, če daš otroka na stekleničko."

Preberite še: Tega o dojenju še niste vedeli 

Novorojenčki so krhki. - Ne. "Novorojenčki in porodnice so trpežna bitja," je dejala dr. Nataša Tul Mandić.

Po prihodu novega družinskega člana je vse rožnato. - Ne. Jaka Nastran je priznal, da zvečer komaj čaka, da hčerkica zaspi, da si malo oddahne. Ima jo neizmerno rad, a je zelo živa. Še ne dvomesečni sinček zelo malo spi, kar je poseben izziv. Ko je postal očka, so se mu spremenile prioritete, saj otroci potrebujejo naš čas. "Ampak mi ni nič pretežko," je dejal. Tudi Jernej Damjan postavlja družino na prvo mesto. Po rojstvu hčerke je ugotovil, da "nujne stvari niso tako zelo nujne". Pridal je še: "Ni vse lepo in v rožicah, ampak na koncu smo vsi živi. Čeprav ni vse idealno, se vse lepo konča."

Strinjamo se.

Starši otrok, predvsem če se z vlogo prvič spoprijemajo, si že pred rojstvom otroka postavljajo številna vprašanja o poteku poroda, bolečinah, (ne)spanju dojenčkov, joku, dojenju ... Odgovori pogosto niso enoznačni in enostavni. Vsak otrok je drugačen, nobena mamica niti očka nista identična, družinska dinamika se razlikuje od družine do družine. Nekaj, kar deluje pri prijateljičinem otroku, ne bo nujno pri vašem. Nič ni narobe, ugotoviti morate le, kaj je najbolje za vašo družino.

In da, dnevi bodo čudoviti in nekateri blazno naporni.  A takrat se spomnite modrih besed Jerneja Damjana: "Ni vse lepo in v rožicah, ampak na koncu smo vsi živi. Čeprav ni vse idealno, se vse lepo konča."

Oceni članek

         
Ocena: 0,0 / 0

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev