21.04.2018 Slovenija 19 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Ste pripravljeni na še enega otroka?

Kdaj je družina pripravljena na še enega otroka, je odločitev, ki jo partnerja največkrat sprejmeta skupaj. Povečanje družine pa pomeni tudi določene spremembe. Ste pripravljeni nanje?

 

Mama in dojenček

Kako bo prihod bratca ali sestrice sprejel prvorojenec? (Foto: iStockphoto)

Ko se odločate za povečanje družine, je potrebno razmisliti o več stvareh. Na prvem mestu je ponavadi finančno stanje družine. Delo in služba starše navadno opogumita ali prestrašita. Če ste zadovoljni s svojo službo, če jo imate za nedoločen čas, se počutite varno in se boste za ta korak lažje odločili. Dobro se je tudi vprašati, kako bo nov družinski član vplival na trenutni ritem življenja z malčkom, ki ga že imate. Najbolj pomembno pa je, da premislite, kako bo povečanje družine vplivalo na otroka.

Starši so pogosto v dilemi, ker ne vedo, če je bolje imeti otroke z majhno starostno razliko. Prednosti tega so, da imajo otroci dobrega partnerja za igro in razvoj, vi pa boste prve starševske obveznosti hitreje prebrodili. Prednosti pri otrokih z večjo razliko v letih pa so predvsem v tem, da so vsi deležni enake pozornosti.

Družina med igro

Pri majhni starostni razliki imajo otroci dobrega partnerja za igro. (Foto: iStockphoto)

Ne prezgodaj

Če ženska zanosi po manj kot 18 mesecih od prvega poroda, ali več kot pet let po prvem porodu, lahko to pripelje do predčasnega poroda. Premajhna časovna razlika med porodom in ponovno zanositvijo tudi ni priporočljiva za telo matere, saj potrebuje več časa, da si „oddahne“ od prve nosečnosti in poroda.

Najbolj primerno bi bilo, da bi mamica po prvem otroku zanosila od 18 do 23 mesecev po porodu. Primeren čas je tudi, če je prvi otrok star manj kot eno ali več kot štiri leta. Otroci, mlajši od enega leta, še nimajo občutka, da bi bili s prihodom novega dojenčka zapostavljeni ali manj ljubljeni. Otroci, starejši od štirih let, pa so imeli do prihoda bratca ali sestrice vso pozornost, ki so jo lahko dobili. Zato tudi drugače razumejo prihod novega družinskega člana.

Odloča srce

Dobro je, da veste, kako bo drugi otrok vplival na vaše življenje. Ste pripravljeni dovolj časa posvečati otrokoma, vam finančno stanje to omogoča, se oba s partnerjem strinjata, da se bo družina povečala? V življenju se pogosto trudimo, da bi odločitve sprejemali razumno, a na koncu se običajno odločimo, kakor nam veli srce.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

Oceni članek

         
Ocena: 1,0 / 1

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev