21.04.2018 Slovenija 19 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Tega nikar ne počnite, ko ima otrok izpad jeze

Ko otrok joka, kriči, se meče po tleh ... to v starših izzove nemoč, toda lahko vnaprej razmišljate in mogoče celo preprečite takšen izpad. Strokovnjakinja Tovah Klein je prepričana v to, če pa vam vseeno ne uspe, navaja sedem stvari, ki jih takrat ne smete početi, če ne želite situacije še poslabšati.

 

Jeza

(Foto: Thinkstock)

Ne pojdite stran.

Strokovnjakinja Tovah Klein trdi, da je odhod stran za otroka zastrašujoč. ''Če histeričnemu otroku poveste, da ga boste pustili samega, bo nastopila panika. Sporočilo, ki mu ga s tem pošiljate, je, da ni ljubljen, ko se počuti najhuje. V trenutkih, ko bi moral vedeti, da ga bodo starši vedno imeli radi, se bo počutil osamljeno.'' Otrok najbolj potrebuje starše v trenutkih, ko je vznemirjen. Če ste tudi vi vznemirjeni, tudi vi potrebujete odmor. Klein svetuje, da se obrnete stran, zaprete oči, globoko vdahnete in se spomnite,d a ta mala oseba ne bo vedno takšna.

Ne smejte se.

Včasih je izpad besa mogoče smešen, toda nihče ne mara, da se mu smejejo v obraz, prav tako tudi ne vaš otrok. ''Če je otrok vznemirjen, vi pa se smejite, pošiljate sporočilo, da so njegovi občutki smešni. Tako si otrok razlaga, da je slabo, če tako čuti,'' razlaga dr. Klein.

Ne oponašajte ga.

Prav tako kot smejanje je tudi oponašanje norčevanje iz otroka in njegovega vedenja. ''Tako učite otroka, da je v redu, če se norčuje iz drugih, posebej še ljudi, ki jim je težko. To je pravzaprav nasprotno od tistega, kar si starši želijo naučiti otroka, in sicer razumeti se z drugimi na skrben način,'' pojasnjuje dr. Klein.

Ne vzemite tega osebno.

Mogoče je videti tako, ampak otrok se ne vede tako, ker vas želi prizadeti. ''Umirite se, vdihnite in si zapomnite, da je oseba, ki kriči in joka pravzaprav zelo majhno bitje, ki komaj poskuša razumeti življenje in še nima sposobnosti kontroliranja svojih čustev v teh trenutkih. To ni povezano z vami. Pomembno je, da je otrok vznemirjen, in ne ve, kako naj se vede. Če starši vzamejo takšno otrokovo vedenje za osebno, ga bodo še bolj vznemirili,'' pove dr. Klein.

Mama in otrok

(Foto: Thinkstock)

Ne podkupujte ga.

Če ste doživeli otrokov izpad na nekem javnem mestu, vam bo verjetno lažje dati čokoladico ali ga pomiriti. ''V redu je to, če storite enkrat ali v težki situaciji, vendar ne vsakič, ker ne bo imelo učinka. Otrok bo pomislil, da bo dobil sladoled, če naredi sceno,'' trdi Klein.

Ne poskušajte mu dopovedati nečesa.

To nima smisla, ker v teh trenutkih otrok ne more slišati, kaj govorite in biti razumen. ''Ko nas nadvladajo občutki, izgine sposobnost razmišljanja. Otroka ne poskušajte prepričati v nekaj. Namesto tega govorite preprosto in uporabite le nekaj besed. Ne podkupujte ga in ne prosite, ker ga boste še bolj vznemirili,'' svetuje strokovnjakinja.

Ne izgubite mirnosti.

Čeprav vam je težko, ostanite mirni, ker se bo tako vaš otrok hitreje vznemiril. ''Otrok potrebuje v bližini starše, da ga poslušajo, ampak ne da kričijo nanj. Otroci se ne morejo sami pomiriti, zato potrebujejo pomoč odraslih. Če smo tudi sami vznemirjeni, takrat tudi on postane še bolj vznemirjen in začuti strah, sramoto in ima slabo mnenje o sebi.''

Svetuje, da si ves čas govorite, da se otrok ne bo vedno vedel tako ali da je sedaj majhen.

Oceni članek

         
Ocena: 3,1 / 11

Prenesi v

Komentarjev: 21
Irena Holc 06.07.2017 18:37:16
Nekoč je bil odločen NE dovolj že pri večji/manjši trmi (pred histerijo) in to je bilo to. Iz lastnih izkušenj. Danes pa je samo popuščanje in ujčkanje dovoljeno, zato pa otroci ne poznajo meja. Vidim to vsak dan v vrtcu.
Dragana Gagili 17.06.2017 19:08:11
Jaz sem svojega vedno potegnila k sebi in ga ful mocno objela in 2-3 minutke in je bil miren :)
 
bimmbolina 14.06.2017 10:56:50
Če že od malega, predno pride do histerije (jok, metanje po tleh, kričanje, ...) otroku pokažeš, da tako obnašanje ne vodi nikamor, potem so take oblike obnašanja bolj redke in blage, če že so. NE je NE in pika!!! Moji neke histerije niso izvajali, če je že bila trma ali užaljenost, pa prav ... pomiri se, pridi potem do mene in se bova pogovorila. Ampak se bova pogovorila zakaj je NE, ne pa da ga bom ujčkala in na koncu popuščala.
kajenje je zdravo 14.06.2017 06:27:55
Ce je froc zenskega spola, mu v taki situaciji pokazte 100 evrov. Genetsko vsidran pohlep bo detecu posusil solze in smesko se mu bo naselil na roznatih lickih.Seveda ne trdim, da so vse zenske pohlepne. Nekje sm prebrav, da je nekos bivela ena, ki ni bla. Slisala je na ime mati Terzinka.
casperaa 14.06.2017 07:01:33
Ojoj, primer pa ni ravno posrečen. Ravno njej se je z leti pohlep precej razvil, medtem, ko so v njenih hiralnicah ljudje umirali brez zdravil, ki bi jim olajšala trpljenje, je ona z donacijami zelo dobro živela. Tudi samo z 10% denarja, ki ga je prejela z Nobelovo nagrado je nahranila reveže, ostalo je šlo zanjo in njene donatorje.
 
hladnajesen 13.06.2017 17:19:40
V takem primeru je otroka najboljše poslati v kot ali ga pospremiti v drug prostor - npr. v sobo, kopalnico, da se ohladi. Otrok naj se umiri. Nima mu smisla v tem trenutku prigovarjati, ker v ihti ne bo hotel niti poslušati, niti ne bo nič razumel. Po par minutah bo napad minil. Starši so itak v tem primeru nemočni: udariti se ga ne sme, kričati se ne sme. Torej je to še najboljša rešitev. Ohraniti je treba mirno kri, ker če v tem trenutku starši izgubijo živce, je še slabše.
 
tz63 13.06.2017 16:06:00
no pa povejte kaj lahko
BB0ss 13.06.2017 19:45:32
to sem tud sam čakal... ne zanima me kaj ne smem početi ampak kako se lotiš take situacije. V glavenem bebast članek brez poante.
Miletekile 13.06.2017 21:31:21
postaneš robot in se daš na stendbaj... si prisoten ampak izklopljen. :) Mene je pa zmotil tud to, da si dopoveduješ , da bo otrok enkrat zrasel, da ne bo vedno tako .... in pol se zbudiš ko ma otrok 30 in šezmer zgana histerijo , pa si rečeš .. mar bi ga takat ohladu tko kot so nas mame in bi blo dobr .... tel psihiatri se morjo res skos nekej zmišlevt.
 
PonovnoRojen 13.06.2017 15:19:46
"Svetuje, da si ves čas govorite, da se otrok ne bo vedno vedel tako ali da je sedaj majhen." Ker ko bo starejši bodo začele po stanovanju leteti stvari in mamica bo dobila kakšno slivo ali dve na oko. To vaše permisivno SR... si lahko vtaknete nekam. In spet tipični nasvet človeka ki kot izgleda nima nič otrok. Kot ste spisali, HLADNI TUŠ, vzbudi cirkulacijo, s tem možgani dobijo svežo kri in se otrok zave da je to šok ki ga nebi nekako ponovno doživljal. Čez čas( 2 - 3 x tuš-terapija) izpadi izzvenijo.
PonovnoRojen 13.06.2017 15:23:07
Pa če boste gledali svojega otroka kako šizi in med tem ne boste ukrepali, pripravite se, ker bo ta agresija vedno hujša. In to se bo vleklo tako dolgo dokler otrok ne bo dobil resnično kokretne vzgojne sankcije. Morate vedeti, da za to obstaja tudi inkubacijska doba, tporej ne smete odlašati. Potem otrok ve da se doma ne sme, in kar se ne sme je najslajše. Pomeni da bo svojo frustracijo zlival na svoje sovrstnike ali pa celo na živali. In tako boste zaradi toplo svetovanega NE-delovanja in pasivnosti v hiši vzgajali psihopata ki vam bo ZJ... lajf..
 
modelx 13.06.2017 13:43:13
direkt pod tuš in ga ohladit z mrzlo vodo. deluje - dokazano. pri svojih sem jim naslednjič samo omeni, pa so v trenutku nehal
o22 13.06.2017 16:44:31
Torej ,ko boste vi dobili napad jeze ,takoj z vami pod hladni tuš!!!!
RamzesII 13.06.2017 17:29:42
Bolje to (hladni tuš) kot pa kakšne hujše posledice, zaradi katerih bi še končal v ječi.
BB0ss 13.06.2017 19:48:47
Samo enkrat sem uporabil hladen tuš in čudežno so izginili napadi histerije. Sej mi je blo hudo ampak sem stisnil zobe in zadeva se je čudežno uredila. Niti enkrat več ni bilo histeričnega kričanja.
majazmaja2 14.06.2017 11:46:45
modelx: 4-letni nečak je enkrat pri kosilu popolnoma podivjal (kričal, metal hrano, tolkel s priborom po mizi ...), brat, njegova žena in moja mami pa so samo plesali okrog njega. Takrat sem tvegala in vstala, prijela vrč z vodo in ledom in mu ga zlila na glavo. Histerija je bila ozdravljena za vse večne čase.
 
DeBill 13.06.2017 13:40:05
polit z vodo pa je
yss 13.06.2017 13:38:39
Tudi prav. samo otrok mora vedeti, da tako vedenje ni primerno. Vsi ukrepi, ki jih navajate pa samo pustijo otroku, da se obnaša,milo rečeno neprimerno. Ta današnja vzgoja otroku dopušča neomejene možnosti manipuliranja s starši, ki morajo vedno biti razumevajoči in mirni. Pa vemo, kam to vodi in kako zlahka otrok premika meje. Nekje je pa treba dopovedati tudi malčku, da s tem vedenjem ne more dobiti ničesar. Samo tako bo drugič sam vedel, da izbruhi jeze niso prava pot do pozornosti staršev. Pa da ne bo narobe razumljeno Sem proti fizični kazni otrok. Sem pa zato, da se otroku na primeren način v skladu z njegovo starosjtko odločno dopove, da to ni prav.
tantadruj1 14.06.2017 06:55:20
tudi če so starši vedno razumevajoči in mirni je to farsa. ko bo to počel v življenju s tujci bo dobil po nosu. torej..
Več komentarjev